Med barnet hele vegen
for
Barne- og familiedepartementet
Grafisk illustrasjon av prosjektet
For første gang fikk et ungdomsutvalg være med å lage en offentlig utredning til regjeringen. Halogen hjalp ungdommene med å sette sitt preg på rapporten.

Den historiske utredningen, som er en såkalt NOU (Norges offentlige utredninger), ble overlevert til statsrådene Kjersti Toppe og Ingvild Kjerkhol høsten 2023. Utredningen, som fikk navnet “Med barnet hele vegen”, er et forslag til hva regjeringen bør gjøre for at barn på barnevernsinstitusjon kan få det bedre. 

Utredningen er laget av fagpersoner og eksperter på området. Det spesielle med akkurat denne utredningen er at det i tillegg til et utvalg voksne eksperter, også ble utnevnt et ungdomsutvalg. Ungdomsutvalget besto av syv personer som selv har bodd eller bor på barnevernsinstitusjon. Rollen deres var å bruke sin erfaring til å gi råd til de voksne. Halogen støttet sekretariatet å bruke klart språk for å sette sammen en meningsfull og forståelig utredning. 

Les utredningen på regjeringen.no: Med barnet hele vegen.

Vi fikk også støtte ungdommene til å sette sitt preg på den omfattende utredningen. Vi hjalp ungdomsutvalget i å rydde i tankene sine og formulere dem til klare poenger. Sammen kom vi fram til måter å formidle disse poengene på slik at stemmen til barna ble en rød tråd gjennom hele utredningen.

Det har vært helt supert å ha Halogen med på laget – både som sterke faglige bidragsytere og entusiastisk heiagjeng. Det er nybrottsarbeid vi har drevet med her, og jeg er veldig stolt av hva vi har fått til sammen. Halogen har utvilsomt bidratt til å gjøre dette til en bedre og tydeligere NOU, som jeg er overbevist om kommer til å sette varige spor.

- Erik Stene, leder av utvalget

Til ungdommen

En NOU er et stort og tungt dokument, ofte på flere hundre sider. Det kan være vanskelig å forstå, selv for personer som jobber på feltet. For å gjøre utredningen tilgjengelig for dem den handler om, nemlig barna på barnevernsinstitusjon, hjalp Halogen ungdomsutvalget med å skrive en egen hilsen til leseren. Hilsenen, som er i starten av rapporten, oppsummerer det utvalget kom frem til i en klartenkt disposisjon og med et tilgjengelig språk.

Saken fortsetter etter bildet.

Mannlig ansatt skriver med tusj på tavle i møterom
NOU-en besto av fem deler, som fikk hver sin illustrasjon. I tillegg til å fungere som et pusterom, bidrar illustrasjonene til å vekke følelser hos leseren. Denne illustrasjonen tilhører del 2, Helhetlig innsats og felles ansvar.

Dette prosjektet viser at når vi kombinerer kompetanse fra innholdsdesign, forvaltningsdesign og grafisk design, kan vi formidle store, komplekse prosesser i en klar og tydelig historie. 

- Åsmund Eikenes, leder av innholdsdesign i Halogen.

Realistiske illustrasjoner

I arbeidet med utredningen var det viktig å ha en emosjonell appell, uten at det gikk på bekostning av den saklige fremstillingen av gjennomførbare tiltak. Illustrasjoner er et effektivt virkemiddel, og det var viktig for ungdomsutvalget at streken ikke ble for naiv eller urealistisk. Sammen med ungdommene kom vi fram til et uttrykk som er håndtegnet og nært, og som får frem alvoret i det de prøver å si.

I en 400 sider lang tekst er det viktig å gjøre ting visuelt. Likevel er det ikke et vanlig grep i en NOU. Jeg synes både voksen- og ungdomsutvalget har vært modige som har tatt disse grepene for at utredningen skal nå flere. Jeg håper andre blir inspirert til å pushe grensene for hva en NOU kan være. 

- Eila Rishovd, designer i Halogen.

Motivene i illustrasjonene er et resultat av et verksted vi hadde med ungdomsutvalget. I dette verkstedet fikk ungdommene lage illustrasjoner ved å klippe bilder og setninger fra magasiner og lime dem sammen på en plakat. Plakatene ble utgangspunktet for illustrasjonsarbeidet, og på den måten har ungdommene vært involvert i alle steg av den illustrative prosessen.  

Saken fortsetter etter bildet.

Mannlig ansatt skriver med tusj på tavle i møterom
Illustrasjonene i utredningen Med barnet hele vegen er basert på plakatene ungdommene lagde i dette verkstedet.

Fremtidsglimt

Illustrasjonene tok etter hvert form som fem fremtidsglimt, som er fordelt utover i utredningen. Glimtene er ungdommenes beskrivelser av hvordan de ser for seg fremtidens institusjonstilbud, og er laget for å minne leseren om hva ungdomsutvalget ønsker seg. 

Glimtene består av en illustrasjon og en kort beskrivelse av konkrete og positive situasjoner. De er lagt på en grønn bakgrunn for å skille dem fra den øvrige teksten. Glimtene samsvarer også med forholdene som både ungdoms- og voksenutvalget mener må forbedres.  

Fremtidsglimtene har følgende titler: 

  • Jeg opplever at institusjonen er mitt hjem. 
  • Jeg får brukt det jeg er god på. 
  • Jeg har frihet og opplever normalitet. 
  • Jeg møter voksne som bryr seg og støtter meg. 
  • Jeg blir hørt og får være med å bestemme. 

Utredningen ble godt mottatt og er mye lest, blant annet på grunn av en god struktur, et tilgjengelig språk og sterke illustrasjoner. Håpet er at jobben ungdomsutvalget har gjort setter varige spor og gjør livet til barna på barnevernsinstitusjon bedre. 

Som voksenutvalget selv skriver i sitt forord: (...) samfunnet må ha de aller høyeste ambisjoner for disse barna. De er ikke mange, men de trenger oss. 

Mannlig ansatt skriver med tusj på tavle i møterom
Fremtidsglimtet Jeg opplever at institusjonen er mitt hjem er et eksempel på et motiv som er basert på verksteder med ungdomsutvalget. Glimtet illustrerer et håp om at institusjonen oppleves som et hjem for de som bor der, hvor man får uttrykke seg slik man selv ønsker, og får sette sitt preg på huset man bor i.

Mannlig ansatt skriver med tusj på tavle i møterom
Mannlig ansatt skriver med tusj på tavle i møterom
Mannlig ansatt skriver med tusj på tavle i møterom
Åsmund Eikenes
Leder for innholdsdesign
aasmund@halogen.no
Har du lyst til å vite mer? Ta kontakt!
Åsmund Eikenes
Leder for innholdsdesign
+47 480 34 223aasmund@halogen.no